A transzponder tekercs egy vékony rézszálból készített tekercs, az immobilizer rendszer része, tulajdonképpen egy antenna ami az immobilizer jelet továbbítja a gyújtáskapcsolóban lévő másik tekercsnek ami összeköttetésben van az autó komputerével. Ez a rendszer dönti el, hogy az adott kulcs indíthatja-e az autót.

Mind a(z) 5 találat megjelenítve

A transzponder tekercs igen fontos alkatrésze az autókulcsodnak. Ha csak egyszerűen kulcsmásoló géppel lemásolod a kulcsod, akkor az ajtót ki tudod nyitni vele, de az autót indítani már nem tudod. Egy lemásolt kulcs önmagában nem elegendő az autó indításához, így itt kap szerepet az előbb említett transzponder.

A transzponder vagy immobiliser chip - ki hogy nevezi - indukciósan kommunikál a kulcslyuk mögött lévő tekerccsel. Ha a kulcsban lévő immobiliser chip jele megfelelő - mint egy jelszó - akkor indul az autó.

Néhány autókulcsban nincs külön immobiliser chip, hanem az elektronikára van integrálva. Ebben az esetben egy mini rézhuzal tekercs is található az elektronikán, mely antennaként továbbítja az indításhoz szükséges jelet. Ezek a transzponder antennák sérülékenyek és idővel cserére szorulhatnak. Néhány gyakori probléma: megszakad a szál, megreped a forrasztás, párás környezet miatt a tekercs forrasztása oxidálódik, így a jeltovábbítás nem működik.

Jó hír viszont, hogy ezek a tekercsek szükség esetén cserélhetőek. Így csak meg kell rendelned a megfelelő típust, be kell forrasztani a helyére és már használhatod is.

Ha a tekercs ment tönkre és cserére szorul, a javítás után nincs szükség a kulcs tanítására, hiszen csak antennát cseréltél rajta.

Ha külön immobilizer chip van a kulcsodban és azt cseréled akkor újra kell tanítani a kulcsot az autóhoz.